• Gratis inpak/cadeauservice
 • Extra cadeautje bij bestellingen vanaf € 15,00
 • Geen verzendkosten vanaf € 65

Leuke manieren om je kind te vertellen dat je zwanger bent

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 10:32

Hoera, je bent weer zwanger! Van harte gefeliciteerd! Een broertje of zusje voor je kind, wat geweldig! Maar misschien ook wel een beetje spannend. Er gaat nogal wat veranderen over een paar maanden. Hoe gaat je kind reageren? Zal hij het meteen begrijpen? Zal ze het leuk vinden? Wanneer kun je het überhaupt vertellen? Wat is het beste moment?

In dit artikel geef ik je advies over het moment waarop je jouw kind het beste kunt vertellen dat hij/zij grote broer of zus wordt. En deel ik de leukste manieren met je om je kind te vertellen dat je zwanger bent.

Leuke manieren om je kind te vertellen dat je zwanger bent

Wanneer vertel je je kind dat het grote broer of zus wordt?

Jouw 3-jarige tijdens spitsuur in een overvol kinderdagverblijf: "Juf, juf! Mama heeft een baby in haar buik!" Hoor je het stemmetje al? Superleuk als het nieuws al wereldkundig gemaakt mag worden, maar minder leuk als je nog lang niet op dat punt bent.

Jonge kinderen zijn niet goed in het bewaren van geheimpjes. Ze vinden het wel superleuk om een geheimpje te horen, maar ga er maar niet vanuit dat het geheim ook echt stilgehouden wordt. Om die reden kun je daarom het beste wachten met vertellen tot het ook okee is als je kleintje het niet voor zich houdt. Voor welke leeftijd dit geldt, verschilt een beetje per kind. Gemiddeld is een kind zo'n 6 jaar oud voordat het echt een geheim kan bewaren, maar jij kent jouw kind het best, jij kunt het beste inschatten of jouw kind misschien al wat eerder of juist wat later goed kan omgaan met een echt geheim.

Wacht je tot het nieuws wereldkundig gemaakt mag worden, dan kun je het natuurlijk je kind het eerst vertellen, waarna het misschien zelf wel de naaste familie mag inlichten. Meestal is dit na 12 weken, als de kans op een zwangerschap een stuk kleiner wordt.

Eerder vertellen

Is je kind al ouder of kan het al vroeg een geheim goed bewaren? Of misschien vind je het niet erg als je kind het geheim al vroeg in de zwangerschap verklapt? Dan kun je het natuurlijk al eerder vertellen. Kijk - evt. samen met je partner - waar jij je goed bij voelt. Houd er dan altijd wel rekening mee dat in deze eerste 12 weken van een zwangerschap, er een hogere kans is op een miskraam. Als je kind al op de hoogte is van de zwangerschap, zul je hem of haar ook op de hoogte moeten brengen van de verdrietige afloop van de zwangerschap.

Wanneer vertel je je kind dat je zwanger bent?

Hoe vertel je je kind op een leuke manier dat je zwanger bent?

'Gewoon' vertellen is natuurlijk de makkelijkste manier om je kind te vertellen dat hij/zij grote broer of zus wordt. Maar misschien ook wel een beetje saai. Hoe doe je dat nu op een leuke manier?

De leukste manier is misschien wel om het te vertellen via een toepasselijk cadeautje. Hieronder zet ik een aantal van de leukste tips en ideeën op een rij, maar wat het cadeautje ook wordt: hoe uitgebreider je dit aanpakt, hoe leuker en specialer het zal worden.

Jong kind

Met een jong kind, zeg tot ongeveer 6 jaar oud, kun je bijv. een boek cadeau geven en voorlezen. Kinderen tot zo'n 4 à 5 jaar oud zullen het verhaal aanhoren en misschien zelf nog niet de link leggen. Die kun je daarna vertellen dat jij ook een baby in je buik hebt. Of dat hij of zij ook grote broer of zus gaat worden. Kinderen die wat ouder zijn, zullen misschien al wel verder denken en vragen of dit misschien op jou en hem of haar slaat. Het is superleuk om zo samen het gesprek aan te gaan.

Speurtocht

Nog een leuke manier om het je kind te vertellen, is om een speurtocht uit te zetten. Dit kan buiten, maar ook binnen kun je er iets leuks van maken. Ga bijv. alle kamers langs en geef per kamer een kleine hint. Of doe het meer in de vorm van een schatkaart met op het einde als schat een cadeautje waarmee je vertelt dat je zwanger bent. Het leuke van een speurtocht is dat je meteen een gezellige activiteit hebt om te doen met je kind en een speurtocht is ook nog superleuk om met oudere kinderen te doen.

Rebus

Kan je kind al lezen? En dan het liefst niet net groep 3 à 4 niveau, maar echt goed lezen en ook al echte woordpuzzels maken? Dan kan een rebus een toffe manier zijn om je kind te vertellen dat het grote broer of zus wordt. Al vooruitlopend op de ideeën en tips hieronder, kan ik je vast verklappen dat ik een paar verschillende rebussen heb gemaakt die je kunt gebruiken voor jouw zwangerschapsaankondiging aan je kind. De rebussen kun je hieronder kosteloos aanvragen. Print de juiste uit en laat je kind de rebus stukje voor stukje oplossen, ik ben benieuwd wanneer het kwartje valt!

TIP: je kunt de rebus ook onderdeel/einddoel maken van de speurtocht die ik hierboven heb genoemd!

Moeder geeft kind een boek cadeau om te vertellen dat ze grote zus wordt

De leukste cadeaus om je kind te vertellen dat je zwanger bent

Of je het nu 'gewoon' geeft, onderdeel maakt van een speurtocht of je kind extra verrast met een verjaardag, Sinterklaasavond of Kerst, een cadeau is altijd goed voor kinderen. Jong, oud, maakt niet uit, ieder kind is gek op cadeautjes en daarmee altijd een superleuk idee om zo je kind te vertellen dat je zwanger bent. Ik ben op zoek gegaan naar de leukste cadeautjes en heb ze hieronder op een rij gezet. Laat je inspireren en doe jou kind iets cadeau dat niet snel vergeten zal worden!

10 boeken voor de grote broer of zus

Er zijn ontzettend veel boeken te vinden om je kind te vertellen dat hij of zij grote broer of zus wordt. Zo kennen we allemaal wel het boekje Kleine Pluis van Dick Bruna. Ik geef je nog 10 tips voor een leuk voorleesboek voor jouw kind.

 1. a. Grote zus | Als je een broertje of zusje krijgt - Willemijn de Weerdt
  b. Grote broer | Als je een broertje of zusje krijgt - Willemijn de Weerdt
 2. Wat zit er in je buik, mama? - Sam Lloyd
 3. a. Saar wordt grote zus - Pauline Oud
  b. Kas wordt grote broer - Pauline Oud
 4. Mama's bolle buik - Patricia Martin
 5. Onze baby - Brigitta Bijloos
 6. Milan wordt grote broer - Kathleen Amant
 7. a. Ik ben je grote zus - David Bedford
  b. Ik ben je grote broer - David Bedford
 8. Kaatje en mama's buik - Liesbet Slegers
 9. Eekhoorn wordt grote zus - Sam Loman
 10. Kleine Huppel krijgt een zusje - Aline de Pétigny

Houten memory in bewaarzakje met 'Naam wordt grote broer/zus'

Ook bij Minty’s kun je terecht voor leuke cadeautjes voor jouw zwangerschapsaankondiging. Eén van de favorieten is het houten memoryspelletje. Dit spelletje bestaat uit 8x2 schijfjes bedrukt met verschillende babysymbooltjes. Denk bijv. aan een flesje, reiswiegje en een paar sokjes. De schijfjes worden geleverd in een katoenen bewaarzakje dat bedrukt wordt met een tekst naar keuze. Dit kan een standaardtekst zijn als ‘Hoera, je wordt grote broer/zus’, maar ook een gepersonaliseerde tekst als ‘Hoera, Emma wordt grote zus’ of ‘Hoera, Kyan wordt grote broer’.

Voor echte poppenmoedertjes (en -vaders): een pop

Sjouwt jou kind ergens anders altijd de hele dag met een pop rond? Een hele leuke manier om je kind niet alleen te vertellen dat je zwanger bent, maar ook te betrekken bij de hele zwangerschap, is om je kind een eigen mooie, lieve pop cadeau te doen. Dit kun je in de loop van de zwangerschap steeds verder uitbreiden: geef er een wiegje bij op het moment dat jullie een wiegje kopen. Of - als je die nog hebt van je eerste kindje - op het moment dat je de babykamer klaar gaat maken en het ledikantje of wiegje klaarzet. Koop een knuffel voor de baby en meteen een extra knuffel (evt. in een kleiner formaatje) voor de pop. Enzovoort. Op die manier betrek je je kind al bij de zwangerschap en heeft het ook alvast een maatje voor na de geboorte.

TIP: en ga daarna natuurlijk door met het betrekken van de pop bij de geboorte van de baby. Geef een badje cadeau, zodat de pop ook in bad kan als de baby in bad gaat. Laat de pop lekker gemasseerd worden door het poppenmoedertje als jij je pasgeborene een babymassage geeft, enz.

Houten tekstbord met echo (en later een foto)

Nog zo’n leuk cadeautje dat je bij Minty’s vindt, is een houten tekstbord met bijv. de tekst ‘Promoted to big brother/sister’ of ‘Ik ben grote broer/zus’. Deze kun je mooi in het zicht in de woonkamer zetten of juist een mooi plekje bij je kind op de kamer geven. Op het bord kun je tijdens je zwangerschap steeds samen met je kind een nieuwe echo plakken en na de geboorte kun je die natuurlijk vervangen voor een mooie foto van je kinderen samen. En dit kun je nog jarenlang blijven doen.

TIP: film de zwangerschapsaankondiging

Hoe je de zwangerschap ook gaat aankondigen aan de toekomstige grote broer of zus: film het, leg het vast. Dat is zo leuk om later terug te kijken! Zijn jullie met z’n tweeën, dan kan de één (het liefst een beetje onopgemerkt) filmen. Ben je alleen, zet dan je telefoon of een videocamera klaar. Laat hem gerust een paar minuten van te voren al lopen, dan knip je er later wel af.

Vertel je kind dat hij/zij grote broer of zus wordt via deze leuke rebussen

Ik heb het hierboven al gezegd: ik heb leuke rebussen gemaakt met toepasselijke oplossingen om je kind te vertellen dat hij/zij grote broer of zus wordt. Ook zijn ze heel leuk om je (nog jonge) kind mee te fotograferen en deze te delen met familie en vrienden.

Er zijn 5 verschillende versies:

 • Hoera, je wordt grote zus!
 • Hoera, je wordt grote broer!
 • Hoera, jullie worden grote zus!
 • Hoera, jullie worden grote broer!
 • Hoera, jullie worden broer en zus!

Wil jij een van deze rebussen gebruiken? Schrijf je in voor de Minty's Mail en je ontvangt ze alle vijf direct in je inbox!


Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met leuke manieren om je kind te vertellen dat je zwanger bent. Gebruik je een rebus of één van de andere cadeautjes uit de shop voor jouw zwangerschapsaankondiging en deel je die op social media? Tag @mintysgifts dan vooral, dan neem ik ook een kijkje en als je wilt, deel ik het in mijn stories.

PS Dit artikel bevat enkele affiliate links. Bestel jij een boek via deze link, dan kost het jou niets extra’s, maar ontvang ik een kleine commissie.


Pin onderstaande afbeelding en vind de ideeën makkelijk terug!

Pin deze afbeelding: De leukste manieren om je kind te vertellen dat je zwanger bent
Pin deze afbeelding: 5 leuke rebussen om je kind te vertellen dat je zwanger bent

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.