• Gratis inpak/cadeauservice
  • Leuk extraatje bij bestellingen vanaf € 15,00
  • Geen verzendkosten vanaf € 65

Babyuitzet: de 10 musthaves

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 15:12

Google naar een lijst voor de babyuitzet en je wordt platgegooid met eindeloos lange lijsten vol producten waar je soms wel en soms juist nog nooit van gehoord hebt. En het meest lastige is nog: geen twee lijsten zijn hetzelfde. Wat heb je nu wel en wat heb je niet nodig?

Ik was zo iemand die het liefst alle lijsten samenvoegden om één complete, nóg langere lijst te maken, zodat ik zeker wist dat ik niets over het hoofd zou zien voor mijn babyuitzet. Uiteindelijk resulteerde dat niet alleen in veel producten die ik amper of nooit gebruikte, maar ondanks mijn megalange lijst, liep ik alsnog tegen dingen aan die ik miste.

Om jou te helpen om het kaf van het koren te scheiden, ben ik - samen met een grote groep andere moeders - op zoek gegaan naar de 10 absolute musthaves. Natuurlijk heb je meer dan deze 10 dingen nodig, maar deze 10 dingen zijn echt onmisbaar.

1. Babyfoon met camera

Deze musthave staat echt met stip op nummer 1. Geen enkel product werd zo vaak genoemd als de babyfoon met camera. Eén reactie luidde zelfs: “Zonder had onze zoon niet meer geleefd.” Heftig als je daaraan denkt!
Zelf hebben wij hem ook gehad en het was ook echt wel heel fijn hoor. Ik heb – gelukkig – nooit zo’n situatie als hierboven meegemaakt, maar het heeft me wel heel wat onnodige loopjes de trap op gescheeld. En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon superleuk om naar je kleintje te kunnen kijken terwijl hij of zij lekker ligt te slapen.

2. Tripp Trapp kinderstoel / meegroeistoel met newbornset

Wij hebben destijds niet gekozen voor de Tripp Trapp kinderstoel (of een vergelijkbaar model), maar hadden hier achteraf wel spijt van. En terecht blijkt nu: de kinderstoel wordt heel vaak genoemd als absolute musthave, al dan niet met de newbornset. Het is dé meegroeistoel voor jouw kindje en dus een echte aanrader!

 

De Tripp Trapp van Stokke is het bekendste model, maar de stoelen zijn er ook van veel andere merken.

3. Draagdoek / draagzak

Heerlijk, die draagdoek! En dat vind ik niet alleen, maar veel moeders met mij. Zelf heb ik mijn kinderen niet jarenlang gedragen, maar het kan wel. Zeker de jongste heb ik als baby heel veel gedragen. Zo fijn om je kindje lekker bij je te hebben en toch je handen vrij te hebben. Met een peuter in huis is dat toch eigenlijk wel een vereiste.
BELANGRIJK: er zijn heel veel verschillende draagdoeken en draagzakken. Eén beste is er daarin niet, het is heel persoonlijk wat je wel of niet fijn vindt. Let er in ieder geval op dat je kiest voor een ergonomische draagdoek of draagzak! En heb je geen idee wat je moet kiezen, zoek dan eens een draagconsulente in de buurt. Op de website van de Vereniging van Draagdoekconsulenten vind je een overzicht van alle consulenten die aangesloten zijn bij de vereniging.

4. Dr. Brown flessen

Er zijn zóveel flessenmerken, welke is daarin nu het best? Wat mij betreft, zijn dat de Dr. Brown flessen. En omdat ik dit merk ook van andere moeders hoorde, heeft hij met recht een plekje in deze top 10 veroverd. Door een speciaal ventielsysteem krijgt je kindje minder lucht binnen en dat voorkomt krampjes, boeren en spugen en daarmee ook veel gehuil Een nadeel kan zijn dat de flesjes wel wat lastiger schoon te maken zijn, het bestaat uit meer losse onderdelen dan een ‘simpel’ flesje, maar ik vond het dat helemaal waard.

5. Box met opberglade

Ja, echt doen hoor! Ik dacht eigenlijk in eerste instantie: moet zo’n box met lade nu wel echt, er kan toch amper wat in. Maar juist boxspeeltjes kunnen er prima in, zo kun je nog eens wat wisselen als je kindje uitgekeken is op wat er op dat moment in de box ligt. En als je wat ruimte vrij houdt voor wat hydrofieldoeken en luiers, heb je die ook meteen altijd bij de hand.

6. Elektrische kruik

Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar deze werd wel vaak genoemd als echte musthave: de elektrische kruik. Geen gedoe met heet water. Geen last van slechte/lekkende rubbers. En hij wordt nooit zo heet dat je hem niet kunt vastpakken. Een nadeel kan zijn dat het zo’n 10 minuten duurt voor hij warm is, maar als je hier rekening mee houdt, is dit nadeel prima te behappen. ’s Nachts kun je hem eventueel (extra) opladen op het moment dat je je kindje gaat voeden, dan is hij weer lekker warm zodra je klaar bent.

7. Familyfix Auto Base

Heb jij een auto met Isofix? Dan is de Familyfix Isofix Auto Base of Familyfix 2 van Maxi Cosi een echte aanrader. Geen gedoe met gordels die overal overheen en achterlangs moeten. Je klikt het autostoeltje van je kindje gewoon in het onderstel, even checken of hij op groen springt (en dus goed vast zit) en je kunt gaan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je heel goed zonder kunt…tót je het eenmaal hebt, dan wil je niet meer zonder!
Heeft jouw auto geen Isofix? Dan is er ook de Easyfix. Dat is hetzelfde idee, maar hiermee kun je het onderstel ook vastzetten met de gordel en daarna werkt het precies hetzelfde als de Familyfix.

Update: heb je geen autostoeltje van Maxi Cosi? Er zijn ook onderstellen van andere merken verkrijgbaar.

8. Hydrofieldoeken

Hydrofielen, je kunt ze niet genoeg hebben. Heerlijk om je kindje in te wikkelen en mee af te drogen na het badje. Maar ook om onder je kindje in bed te leggen, zodat je niet na iedere spuugbeurt het bedje hoef te verschonen. Je kunt ze ook gebruiken om je kindje mee in te bakeren en ik kan nog wel tien (of meer) redenen opnoemen waar ze voor gebruikt kunnen worden. Dat je ze gaat gebruiken, is een feit.
Zelf heb ik altijd de standaard maat gehad, maar ik ken ook moeders die zweren van de XL variant. Welke jij het fijnst vindt, zal een kwestie van uitproberen zijn, maar ik ken hoe dan ook geen enkele moeder die de hydrofieldoeken maar niets vond.

9. Voedingskussen

Ook zo’n fijne: het voedingskussen. En niet alleen – zoals doet de naam doet vermoeden – een fijn kussen om te gebruiken tijdens het voeden van je kindje, maar ook hiervoor zijn veel meer doeleinden op te noemen. Vouw het kussen bijv.. dubbel en span er een hoes voor een aankleedkussen overheen. Je hebt dan een heerlijk (lig)stoeltje voor je kindje. Maar ook al voor de geboorte van je kindje kan het kussen goed gebruikt worden: schuif je partner een stukje op en leg het kussen in de lengte neer. Heerlijk om je buik wat te ondersteunen of tussen je knieën door te leggen om je bekken rechter te houden. Hier is het kussen de aanschaf echt dubbel en dwars waard geweest.

10. Puckababy 4-seizoenen slaapzak

Ook met deze heb ik persoonlijk geen ervaring, maar hij werd bij mijn onderzoek wel heel vaak genoemd. Eén slaapzak voor alle seizoenen, geen gedoe met allemaal verschillende slaapzakken voor de verschillende seizoenen. En je hebt ook geen dekentje nodig, de slaapzak geeft voldoende warmte in ieder seizoen.
Het is wel een (behoorlijk) wat duurdere slaapzak dan een ‘gewone’ slaapzak, maar: hij is in lengte verstelbaar en gaat dan ook mee vanaf zo’n 6 maanden tot 2,5 jaar!

BONUS: het Bibabad

Het is niet direct een vereiste voor als je een newborn hebt, maar wel een echte aanrader als jij geen badkamer met groot bad hebt: het Bibabad. Wij hebben helaas geen ruimte in de badkamer voor een (lig)bad, maar hebben wel een grote douchecabine. Toen onze jongste net was geboren, hebben we het Bibabad aangeschaft. In eerste instantie voor de oudste, die toen bijna 2 werd, maar stiekem heb ik er ook wel een paar keer ingezeten met mijn kleine baby’tje. Voeten wat intrekken, maar zo konden we heerlijk even samen in bad zitten, ging prima! Er zijn verschillende maten te krijgen en ze zijn ook nog in maat te verstellen. Wij hebben zelf de 70-90 cm, maar er is ook een 60-80 en een 80-100 cm.
Ondertussen zijn ze 4 en bijna 6 en vinden ze het nog steeds heerlijk. Ze gaan ook nog steeds samen, hoewel dat wel steeds wat krapper wordt, maar ze hebben nog zo’n schik dat ik het wel prima vind. Als ze het zelf te krap gaan vinden, gaan we wel naar een om-de-beurt-schema.


En een extra tip: is het in de zomer een dagje lekker weer, maar wil je voor dat ene dagje niet het zwembadje opzetten of heb je überhaupt geen zwembadje? Zet het bad lekker in de tuin! Buiten verstel ik hem dan vaak even naar een groter formaat, dan is het plezier nog net wat groter

Heb jij nog een musthave die onmisbaar is in deze lijst? Help een ander en geef hem hieronder in de reacties door!

PS Dit artikel is geüpdatet met enkele affiliate links. Bestel jij een artikel via deze link, dan kost het jou niets extra’s, maar ontvang ik een kleine commissie.


Pin onderstaande afbeeldingen en vind de lijst snel terug!

Pin deze afbeelding: De 10 absolute musthaves voor de babyuitzet
Pin deze afbeelding: De 10 absolute musthaves voor de babyuitzet

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


«   »